7 секретів щастя від афонських ченців. Рекомендуємо прочитати кожному!

1. Віра в Бога

Звичайно ж, найперший секрет щастя святогорських ченців – це віра і любов до Господа. Якщо людина зможе цього досягти у своєму житті, то ніщо не зможе її зробити нещасною.

Одного разу у преподобного Порфирія Кавсокалівіта одна жінка запитала, чому він називає себе щасливим, адже його здоров’я серйозно погіршилося. На це святий відповів: «Читай Святе Письмо, ходи до церкви, май духівника, причащайся Святих Тайн, – одним словом, будь доброю християнкою. Тоді ти знайдеш ту радість, яку шукаєш. Ти бачиш, що я зараз хворий, але я щасливий. Так і ти, коли трохи наблизишся до Христа, знайдеш радість у своєму житті », – говорив преподобний.

2. Звільнення від суєти і тривоги

Преподобний Паїсій Святогорець радив, щоб відчувати себе щасливим, жити природним і простим життям, в якому немає місця зайвій розкоші, суєті і марним хвилюванням.

«Якось раз до мене в келію зайшов один лікар з Америки, – говорив преподобний. – Він розповідав мені про тамтешнє життя. Люди там вже перетворилися в машини – усі дні вони віддають роботі. У кожного члена сім’ї повинен бути свій автомобіль. Крім цього, вдома, щоб кожен відчував себе комфортно, має бути чотири телевізори. Ось і давай – працюй, вимотуйся, заробляй багато грошей, щоб сказати потім, що ти впорядкований і щасливий. Але що спільного у всього цього зі щастям? Таке сповнене душевної тривоги життя з його безупинною гонкою – це не щастя, а пекельна мука ».

3. Тверезий розум

У ченця Симеона Афонського є коротка притча, яка яскраво ілюструє, що зовнішні обставини анітрохи не впливають на те, відчуваємо ми себе щасливими чи ні. Спасіння знаходиться в нас самих, тому потрібно мати тверезий розум, щоб вистояти у труднощах.

Ось ця притча: «Чоловік, який не вмів плавати, у паніці борсався в річці. Він підняв хмару бризок і по річці побігли хвилі, які чоловік в страху прийняв за небезпечну течію. Він почав боротися з річковими хвилями. Нарешті,потопаючий зрозумів, як треба триматися на воді і потроху доплив до берега. Вибравшись із води, плавець озирнувся і побачив, що на річці повна тиша, а він весь час боровся з хвилями і бризками, які сам і створював. Всі нещастя починаються з нас самих. Але якщо ти наведеш порядок в думках, в тобі ці нещастя і закінчаться ».

4. Чисте серце

За словами святителя Нектарія Егинського, вірний шлях до щастя – мати чисте, беззлобне серце.

«Щастя – це чисте серце, тому що таке серце стає престолом Божим. Так говорить Господь для тих, хто має чисте серце: “Вселюсь в них і буду ходити в них, і буду їм Богом, і вони будуть Моїм народом” (2 Кор. 6:16). Чого їм ще може бракувати? Нічого, воістину нічого! Тому що вони мають в своєму серці Євангеліє – Самого Бога! ».

5. Уміння прощати

Прощення – одна з найважливіших християнських чеснот, тому кожен, хто прагне до щастя, має навчитися прощати ближнього. Завдяки прощенню людина звільняє своє серце від вантажу давніх образ, а радісне серце завжди щасливе. «Такий у нас закон: якщо ти прощаєш, це означає, що і тобі Господь простив; а якщо не прощаєш братові, то значить і твій гріх залишається з тобою », – говорив Силуан Афонський.

6. Віддавати більше, ніж брати

Для того, щоб стати щасливим самому, необхідно ділитися радістю і щастям з ближнім. Здається, що в цьому немає ніякого секрету, але по слову ченця Симеона Афонського це вміння серед людей саме рідкісне, але хто досягне його, стає щасливим.

7. Задовольнятися малим

«Бажання світу- сміття», – говорив чернець Симеон Афонський. Дійсно, чим більше людина зациклюється на своїх бажаннях, тим більше непомірним стають її апетити і, не маючи можливості насититися, людина прирікає себе на нещастя.

Джерело

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*